Geef ons feedback om onze site te verbeteren!

Uw E-mail
Uw bericht
Geef ons feedback

Sporttermen


Hieronder vind je een opsomming van alle sporttermen. Er zijn algemene sporttermen, termen uit het atletiek, basketbal termen, termen uit de formule 1, termen uit het tennis, termen uit het veldrijden, termen uit het voetbal, termen uit het wielrennen en termen uit zwemmen. Kortom een grote hoeveelheid woorden die in sporten gebruikt worden.

Ace


Een ace is een serveerslag in het tennis waarbij de tegenstander de bal niet kan raken. De bal is binnen en het punt gaat naar de speler die serveerde.


ASO


A.S.O. staat voor Amaury Sport Organisation. Dit is een Franse onderneming dat grote sportevenementen organiseert. Ze zijn actief in verschillende sporttakken zoals wielrennen, auto- en motorsport, atletiek, golfsport en paardensport. Het A.S.O. organiseert o.a. de Ronde van Frankrijk en Parijs-Dakar. Maar ook Belgische koersen worden door het Franse bedrijf georganiseerd zoals de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.
Website: http://www.aso.fr


ATP


ATP staat voor Association of Tennis Professionals. Deze associatie heeft als doel de belangen van de mannelijke tennissers te beschermen en werd in 1972 opgericht. Er bestaat een ATP-Tour en een ATP-ranking.


ATP Ranking


ATP Ranking is de ranking die de resultaten van de laatste 52 weken van de mannelijke professionele tennisspelers samentelt. Op basis hiervan komt men aan een ranking. Wekelijks wordt deze op maandag herberekend door de ATP.


BOIC


BOIC staat voor Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité en vertegenwoordigt de Olympische Beweging en haar waarden in België. Het BOIC is een Nationaal Olympisch Comité (NOC) en wordt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkend.


Crawl


Crawl is een borstslag waarbij afwisselend er een armslag plaatsvindt. Crawl is de snelste zwemslag doordat men horizontaal op het water ligt en er weinig weerstand is. Door de afwisselende armslag is de beweging continu en efficiënter dan andere zwemslagen. 


Cyclocrosser


Een cyclocrosser is een andere term voor een veldrijder. Dit zijn renners die in het veld rijden en niet op de baan (of meestal toch niet). In Vlaanderen is het veldrijden heel populair.


Demarrage


Een demarrage is een versnelling in het wielrennen. Het is de bedoeling om weg te geraken van het peloton (of een andere kleinere groep van renners).


DRS


DRS staat voor Drag Reduction System en werd in het formule 1 seizoen van 2011 voor het eerst geïntroduceerd.


Estafette


Estafette wordt ook aflossing genoemd en daarbij is het zo dat je als team een bepaalde afstand aflegt. In de atletiek heb je bv. 4x100m en daarbij zullen 4 lopers de estafette stok aan elkaar doorgeven. Zo zal de eerste loper na 100m in een bepaalde zone de estafette stok aan de 2de loper moeten doorgeven enz. Gebeurt dit buiten de toegelaten zone dan wordt de ploeg gedisqualificeerd.


Giro


De Giro (voluit Giro D'Italia) is een rittenkoers in Italië die jaarlijks doorgaat. De Giro wordt ook wel de Ronde van Italië genoemd.


Grand Slam


Een Grand Slam kan verwijzen naar het Grand Slam tornooi op zich, maar een Grand Slam slaat eigenlijk op het winnen van alle 4 de Grand Slam tornooien in 1 zelfde jaar. Dan behaalt een tennisspeler een Grand Slam. Als men alle 4 de Grand Slam Tornooien opeenvolgend wint maar niet in 1 zelfde jaar dan noemt men dit een Niet-kalenderjaar Grand Slam.


Grand Slam Tornooi


Grand Slam Tornooien zijn de meest prestigieuze tornooien in het tennis. Ze krijgen de meeste publieke aandacht, leveren de meeste punten op en het meeste prijzengeld.

Er zijn 4 grand sam tornooien:
- Australian Open
- French Open (Roland Garros)
- Wimbledon
- US Open

Het winnen van deze 4 tornooien in 1 zelfde jaar noemt men een Grand Slam.


Hands


Wanneer een speler tijdens het voetballen de bal met de hand(en) of arm(en) aanraakt dan is dit hands of handspel. Alles van de schouder tot de vingers is niet toegelaten. Het moet wel opzettelijk zijn want anders is het geen hands. M.a.w. een aangeschoten bal telt niet.
Hands buiten het 16 meter gebied wordt bestraft met een rechtstreekse vrije schop. Hands binnen de 16 meter wordt bestraft met een strafschop.


Jupiler Pro League


De Jupiler Pro League is de liga waarin de eerste klasse clubs van het voetbal spelen. De voorzitter van de Pro League is Ivan De Witte. Er zitten 16 clubs in de Pro League, namelijk AA Gent, Anderlecht, Beerschot, Bergen, Cercle Brugge, Club Brugge, Kortrijk, KV Mechelen, Lierse, Lokeren, OH Leuven, Racing Genk, Sint-Truiden, Standard, Westerlo en Zulte Waregem. Het wordt Jupiler Pro League genoemd omdat Jupiler de sponsor is.


KERS


KERS staat voor Kinetic Energy Recovery System en werd in het Formule 1 seizoen van 2009 geïntroduceerd om zo de sport meer "groen" te maken. Hierbij wordt kinetische energie bij het afremmen gestockeerd en kan dit later door de formule 1 piloot herbruikt worden door een knop op het stuur in te duwen en zo tijdelijk iets meer paardenkracht te hebben. Dit zou het inhalen moeten bevorderen.
Niet alle formule 1 teams reden hiermee. En in 2010 was het geband. In 2011 is het weer toegelaten.


LBFA


LBFA staat voor Lige Belge Francophone d'Athlétisme. Dit is de tegenhanger van de VAL in Wallonië.
Deze Liga is verantwoordelijk voor het promoten en uitoefenen van atletiek in Wallonië.

De website van de LBFA is http://www.lbfa.be


Marché


Marché is een loopovertreding in het basketbal. Deze overtreding begaat men wanneer men tijdens het spel ofwel loopt zonder te dribbelen ofwel eerst 1 of meer stappen zet en dan pas begint te dribbelen ofwel tijdens de lay-up 3 of meer stappen zet


Netbal


Een bal die bij het serveren in het tennis op de netrand wordt geslagen noemt men een netbal. De opslag dient dan hernomen te worden.


Pivoteren


Pivoteren is wanneer men in het basket met één voet op dezelfde plaats op de grond blijft staan en dat je terwijl met je andere voet daarom heen draait. Men mag dan de bal in beide handen vasthouden omdat men niet stapt en het dus geen marché is.


Slipstream


Slipstreamen is wanneer een formule 1 auto onder de achtervleugel van een voorliggende formule 1 auto komt en zo gebruik maakt om uit de wind gezet te worden. Hiervan kan de achterliggende formule 1 wagen profiteren aangezien deze met minder weerstand van de wind geconfronteerd wordt en dus sneller kan gaan dan de voorliggende wagen.


UCI


UCI staat voor Union Cycliste International (Internationale Wielerunie) en is de internationale organisatie voor de wielersport. Deze werd in 1900 door de Nationale Wielerbonden van België, Frankrijk, Zwitserland, Verenigde Staten en Italië opgericht. Aan het hoofd staat Pat McQuaid sinds 2006.

Website: http://www.uci.ch


VAL


VAL staat voor Vlaamse Atletiek Liga. Dit is een overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor atletiek in Vlaanderen. Per provincie zijn er dan nog provinciale atletiekafdelingen.

Meer informatie vind je op hun website: http://www.val.be 


WTA


WTA staat voor Women's Tennis Association. Dit is de organisatie voor professionele tennisspeelsters. Het WTA staat in voor de organisatie van de WTA Tour. En het WTA houdt ook een ranking bij van alle tennisspeelsters en dit wordt de WTA ranking genoemd.


WTA Ranking


WTA Ranking is de ranking die de resultaten van de laatste 52 weken van de professionele tennisspeelsters samentelt. Op basis hiervan komt men aan een ranking. Wekelijks wordt deze op maandag herberekend door de WTA


Zwemslag


Een zwemslag is zoals het woord zegt een soort slag uit de zwemsport. Dus eigenlijk een zwemtechniek. Je hebt verschillende zwemslagen zoals borstslag or borstcrawl, vlinderslag, schoolslag en rugslag of rugcrawl.


Uitleg over sporten

Bekende sporters